Τέλος εποχής για την Kodak με έξοδο από την αγορά φωτογραφικών μηχανών


H αμερικανική Eastman Kodak, η εταιρεία που δημιούργησε την πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, ανακοίνωσε ότι σταματά να παράγει βιντεοκάμερες, ψηφιακές κορνίζες και φωτογραφικές μηχανές, με εξαίρεση κάποια μοντέλα μίας χρήσης.

Η εταιρεία που ίδρυσε ο Τζορτζ Ίστμαν το 1880 φαίνεται ότι έχασε το τρένο της ψηφιακής φωτογραφίας και τον περασμένο μήνα αναγκάστηκε να ζητήσει προστασία από τους πιστωτές της, με τα χρέη της να φτάνουν τα 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο όμιλος Citigroup έχει δεχθεί να της χορηγήσει δάνειο 600 εκατ. προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία της.

Η έξοδος από την αγορά φωτογραφικών μηχανών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο και να μειώσει τις ζημίες κατά 100 εκατ. δολάρια το χρόνο.

Στο εξής, η εταιρεία θα εστιαστεί στους οικιακούς φωτογραφικούς εκτυπωτές, τους επαγγελματικούς εκτυπωτές ψεκασμού υψηλής ταχύτητας και το λογισμικό ροής εργασίας για φωτογραφικά εργαστήρια.

Είναι το τέλος μιας μεγάλης εποχής για την εταιρεία που έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο με τις ιστορικές φωτογραφικές μηχανές της όπως η Instamatic και η Brownie.

Η ειρωνεία είναι ότι η πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, μια ασπρόμαυρη συσκευή σε μέγεθος τοστιέρας και με βάρος 3,6 κιλών, δημιουργήθηκε το 1975 από τον μηχανικό της Kodak Στιβ Σάσον, o oποίος αξιοποίησε τον ηλεκτρονικό αισθητήρα που είχε αναπτυχθεί έξι χρόνια νωρίτερα στα Bell Labs.

Τη δεκαετία του 1990 η Kodak επένδυσε 4 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται σήμερα στις κάμερες των κινητών. Ανησυχούσε όμως ότι η ψηφιακή φωτογραφία θα έπληττε την αγορά του συμβατικού φιλμ, γι΄αυτό και περίμενε μέχρι το 2001 πριν φέρει τις δικές της ψηφιακές κάμερες στην αγορά καταναλωτικών ηλεκτρονικών. Μέχρι τότε, όμως, είχε αφήσει ανταγωνιστές της όπως η Sony και η Canon να προπορεύονται σε αυτή την αγορά.

Σήμερα, οι πωλήσεις ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών πλήττονται από τη διάδοση κινητών τηλεφώνων που προσφέρουν φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης.

Πολλοί κατασκευαστές κινητών, όπως οι LG, Nokia, Motorola και Samsung πληρώνουν την Kodak για τη χρήση των πατεντών της, ενώ άλλες εταιρείες όπως η Apple αρνούνται τις αξιώσεις της για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Το πρώτο εξάμηνο του 2011, η Kodak είχε έσοδα 27 εκατ. δολαρίων από την αδειοδότηση των πατεντών της, ενώ τα τρία προηγούμενα έτη τα συνολικά έσοδα έφταναν τα 1,9 δισεκατομμύρια.

Πηγή:http://www.tanea.gr